Sari la conținut
Prima pagină » Tipuri de manometre de presiune

Tipuri de manometre de presiune

Pentru a masura presiunea lichidului sau a aerului comprimat trebuie sa folosesti un manometru de presiune. Acesta poate masura presiunea atat direct, cat si indirect.

Manometrele de presiune sunt de mai multe tipuri in functie de presiunea pe care trebuie sa o masoare, dar si de industria in care sunt folosite. Astfel, in continuarea articolului am ales sa scriem despre tipurile de manometre si sa oferim cateva raspunsuri cu privire la modul in care acestea sunt folosite pentru a va oferi cateva informatii de baza in cazul in care sunteti in cautarea unui astfel de dispozitiv.

Manometre cu masurare directa

Acestea folosesc de efectul direct al fortei de presiune asupra dispozivitelor mecanice utilizate si, in functie de procedeele tehnice se impart in masuratori de tip:

  • mecanice;
  • inductive;
  • cu benzi tensiometrice;
  • capacitive;
  • piezorezistive.

Manometre cu masurare indirecta

Aceste tipuri de manometre se folosesc de efectele secundare pe care presiunea le produce suprafetelor cu care intra in contact. Astfel, aceste efecte sunt impartite si ele la randul lor in mai multe categorii:

  • transportul caldurii printr-un gaz;
  • ionizarea;
  • compresia gazului;
  • frecarea unui corp in gaz.

In continuare vorbim despre clasificarea manometrelor in functie de presiunea pe care poate sa o masoare. Astfel, impartirea este intre manometre care masoara presiuni mici, presiuni normale si manometre care masoara presiuni mari.

Presiuni mici

Manometrele care masoara presiuni mici sunt adesea construite folosind lichid precum apa, alcool sau mercur. Acestea masoara, de obicei, presiuni de pana la o atmosfera si au o precizie foarte exacta.

Presiuni normale

Cele mai intalnite manometre sunt cele cu ac. Acestea pot fi constrite cu burduf flexibil, tub arc-formic, dar si membrana flexibila. Motivul pentru care acestea sunt cele ma intalnite tipuri de manometre este datorita faptului ca se adapteaza foarte usor la presiuni normale, iar presiunile normale sunt cel mai des intalnite in industrie. Cele mici si mari fiind doar in anumite nise.

Presiuni mari

Atunci cand vorbim de presiuni mari ne referim la cele cuprinse intre 10.000 si 20.000 de atmosfere. Astfel, manomentrele folosite in aceste industrii sunt cu rezistenta electrica si presiunea este masurata printr-un fir subtire de manganina.

De specificat este faptul ca acolo unde exista variatii foarte mari si dese de presiune sunt folosite manometre construite cu cristal piezoelectric, acesta fiind mai rezistent la aceste schimbari.

In concluzie, manomentrele vin in diferite forme, marimi si utilizari, dar asa cum spuneam si mai sus in articol, pentru a alege manomentrul care sa se potriveasca cel mai bine tipului de masuratori pe care vreti sa il desfasurati.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *