Sari la conținut
Prima pagină » Setari de confidentialitate pe Windows 10

Setari de confidentialitate pe Windows 10

Alegeti metoda personalizata de instalare
Pentru a scurta timpul alocat procesului de instalare, utilizatorii tind sa foloseasca setarile automate (Express Settings) recomandate de Microsoft. Acestea vor permite insa distribuirea discutiilor, contactelor, calendarului, localizarii si profilului de client atat catre Microsoft , cat si catre alti parteneri. Prin alegerea in momentul instalarii a setarilor personalizate (Custom settings), accesarea anumitor informatii poate fi restrictionata manual de utilizator.

Tineti cont de implicatiile legate de intimitate ale asistenului personal Cortana
Asistentul personal al utilizatorului de Windows 10, Cortana, similar ca mod de operare cu Siri si Google Now, foloseste tehnici de inteligenta artificiala pentru a raspunde cat mai prompt cerintelor primite. Cortana acceseaza intreaga lista de contacte, mesaje si e-mailuri pentru a cunoaste caracteristicile si nevoile utilizatorului, de aceea specialistii recomanda  dezactivarea Cortana imediat dupa ce procesul de instalare s-a incheiat, daca nu doresc ca asistentul digital sa aiba acces la anumite informatii cu caracter confidential.

Puteti dezactiva Cortana parcurgand urmatorii pasi: Settings tab -> Privacy -> Speech, Inking & typing si apasand butonul `Stop getting to know me’.

Ajustati instrumentele de raspuns si diagnoza
Windows 10 trimite periodic, catre Microsoft, cate un raport referitor la eventuale erori sau opriri fortate ale sistemului de operare. Aceste rapoarte contin adeseori fragmente de memorie care fac trimitere la date de identificare cu caracter personal. Din nefericire, nu exista o modalitate prin care utilizatorii sa poata bloca trimiterea informatiilor legate de eventuale erori catre furnizor, insa ei au posibilitatea sa ajusteze setarile la nivelul simplificat (Basic) si sa minimizeze cantitatea de date trimise.

Setarile pot fi modificate accesand urmatorii pasi: Start -> Settings -> Privacy -> Feedback & Diagnostics. Reglati meniul “Diagnostic and usage data” la nivelul Basic.

Utilizati un cont local
Windows 10 este un sistem de operare conceput sa se integreze cu tehnologia cloud si de aceea utilizatorilor li se recomanda implicit sa se inregistreze cu un cont Microsoft (cunoscut anterior sub denumirea Live ID). Acesta va sincroniza insa anumite date din profilul utilizatorului cu cloud-ul Microsoft. Desi sincronizarea are anumite beneficii, precum migrarea profilului de la un dispozitiv la altul fara eforturi suplimentare, aceasta activeaza si controversata functionalitate Wi-Fi Sense, care permite punerea la dispozitie a retelei de Wi-Fi contactelor de pe Skype si Facebook. Wi-Fi Sense nu trimite aceste informatii in mod automat catre toate contactele, ci lasa la latidudinea utilizatorului selectarea celor care pot accesa reteaua Wi-Fi.

Pentru a se inregistra cu un cont local, utilizatorii trebuie sa evite se conecteze la internet pe durata instalarii Windows 10. Daca omit sa dezactiveze conexiunea, utilizatorii se pot deconecta de la internet sau pot inchide conexiunea wireless in momentul in care li se cere sa creeze un cont Microsoft si apoi sa dea click pe butonul Next.

Protejati informatiile din contul Microsoft
Windows 10 permite aplicatiilor sa distribuie catre terti o parte din datele private, precum fotografia, numele si prenumele si alte informatii din cont. Utilizatorii care doresc sa evite raspandirea acestor informatii, pot dezactiva aceasta functionalitate accesand: Start -> Settings -> Privacy -> Account Info.

Reglati sau dezactivati sistemul de distributie peer-to-peer a actualizarilor sistemului de operare
Windows 10 a schimbat modul in care actualizarile sistemului de operare sunt descarcate si instalate. Daca pana acum consumatorii casnici primeau actualizarile direct de la un server Microsoft din proximitate, noul sistem de operare foloseste pentru update-uri un serviciu peer-to-peer similar unor platforme precum Bit-torrent. Imediat ce actualizarile sunt descarcate in calculator, utilizatorul poate sa le distribuie altor dispozitive in interiorul sau in afara retelei casnice. Prin aceasta politica, Microsoft urmareste sa reduca gradul de incarcare de pe serverele companiei, dar creste traficul de date al utilizatorilor si poate genera costuri suplimentare celor care folosesc o conexiune prin modem cu trafic limitat inclus in abonament. Actualizarile Windows vor fi distribuite in mod automat catre orice alt utilizator, insa acesta le poate ajusta fie limitand raspandirea la reteaua casei sau chiar eliminand-o complet.

Pentru a modifica aceasta setare, navigati dupa urmatorii pasi: Settings -> Update and Security -> Windows Update. Utilizatorii pot accesa sectiunea Advanced options, apoi face click pe linkul Choose How Updates Are Delivered, pentru a li se permite dezactivarea actualizarii in regim peer-to-peer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *