Prima pagină » Scurt istoric de nursing – de la o simpla ingrijire a bolnavului in biserici la tehnicile complexe din ziua de azi

Scurt istoric de nursing – de la o simpla ingrijire a bolnavului in biserici la tehnicile complexe din ziua de azi

Femeile care aveau grija de bolnavi, acele ingrijitoare care stau la originea profesiei de asistent medical, si-au lasat amprenta in istorie. Cunostintele si practicile lor au trecut in posteritate ca cunostinte dovedite, transformandu-se azi in adevarate tehnici de nursing, ca „stiinte” recunoscute de comunitatea stiintifica. Pentru a intelege profesia de asistent medical astazi si a nu pune la indoiala pregatirea, este necesar sa se ia in considerare istoria, legaturile stranse care au caracterizat pregatirea si profesia acestor femei exceptionale.

Conceptul crestin de ingrijire

Congregatiile religioase si calugarii sunt la originea profesiei de asistent medical si acest lucru este strans legat de dezvoltarea crestinismului. Inca din Evul Mediu, barbatii si femeile care se dedicau bisericii au creat spitale in manastiri unde obisnuiau sa ingrijeasca bolnavii si ranitii.

De exemplu, Maicutele din Ordinul Sfantului Augustin, infiintat in 1250, isi dedicau viata si activitatea ingrijirii bolnavilor. Ordinele religioase masculine, in schimb, se vor dezvolta in domeniile ingrijirii bolnavilor mintali si ingrijirea ranitilor de razboi. 

Sfantul Vincent de Paul a creat un alt grup de calugarite, cunoscute sub numele de Surorile Saint-Vincent-de-Paul, la Paris in 1633, si a conturat prima „scoala de asistente medicale”. El le inocula, mai presus de orice, obedienta fata de medic. Aceste surori concep retete medicale, au grija de igiena, alimentatie, educatie, scopul lor fiind sa ii ajute pe cei bolnavi. Cu toate acestea, nu vor investi in formarea profesionala, natura religioasa a situatiei lor fiind pe atunci suficienta.

Sfantul Vincent de Paul reuneste si formeaza oameni din medii bogate, dar si oameni umili, slab educati, cu misiunea de a oferi asistenta medicala saracilor si bolnavilor. Recrutarea era, de asemenea, indicata pentru femeile singure care astfel isi gaseau un loc in societate in schimbul muncii lor. Femeile tinere erau recrutate pe baza unor criterii morale, duceau o viata monahala, complet devotata bolnavilor, dar nu ca si in cazul calugaritelor. In secolul al XVII-lea, rolul spitalului era de a controla stilul de viata si saracia. Ingrijirea era echivalata cu grija fata de cei mai nevoiasi, cu penitenta, actul de ingrijire fiind, prin urmare, voluntar.

Dar spitalele erau si criticate: tratamentul era rudimentar, ingrijirile centrate pe sprijin erau insuficiente. Spatiile dedicate ingrijirii erau nesanatoase si igiena era total absenta.

In ajunul Revolutiei, asistenta medicala este o angajata in spitale, este o persoana care trebuie sa-i consoleze pe bolnavi, sa le previna nevoile si sa le indure nerabdarea. Ea desfasura si o activitate casnica precum: aprinderea focului, curatarea incaperilor, schimbarea paturilor si a lenjeriei, distribuirea meselor, insotirea medicului, deschiderea pansamentelor, golirea borcanelor, supravegherea bolnavilor in timpul noptii, informarea capelanului daca cineva deceda si asa mai departe.

Asistenta medicala ajuta calugaritele din spital. Calugaritele se limitau la un rol de supraveghere a personalului de ingrijire laic, a carui functie ramanea subordonata caritatii si beneficentei crestine. In 1789, bunurile Bisericii au fost nationalizate, iar spitalele incredintate municipalitatilor. Cand comunitatile au fost dizolvate in 1789, maicile au continuat sa acorde ingrijiri in spitale, individual sau voluntar.

Dupa cum vedem, activitatile zilnice ale asistentei au fost, sunt si vor ramane mult timp legate de ingrijirea vietii zilnice si ingrijirea corpului bolnavului. Dezvoltarea tehnicilor medicale in terapie intensiva si urgente, progresele in chirurgie, dezvoltarea de noi tratamente vor conduce la formarea asistentelor medicale profesioniste. In ziua de azi exista tehnici de nursing elaborate si perfectionate, care au ca scop ingrijirea bolnavului, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Asistenta este o persoana activa, care trebuie sa isi cunoasca meseria, dar si sa fie mereu in pas cu medicul clinician. De aceea, pentru aceste femei minunate, procesul de invatare este unul continuu, dar cu multiple beneficii pentru toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *