Sari la conținut
Prima pagină » Reduce timpul petrecut in fata televizorului

Reduce timpul petrecut in fata televizorului

Ce parinte nu a folosit televizorul pentru a-si tine copilul ocupat din cand in cand? La urma urmei, parintii au o gramada de treburi de facut. Televizorul iti poate tine prescolarul fericit si absorbit atunci cand e timpul sa pregatesti cina, cand vrei sa te furisezi de la o sarcina a casei sau cand vrei sa ai putin timp pentru tine.

Probabil stii de asemenea, ca este important sa limitezi timpul petrecut in fata televizorului. Cat de important? Printre altele uitatul in exces la televizor conduce la o masa corporala mare,  precum si la note mici si un consum ridicat de snacksuri si sucuri.

Odata ce obiceiurile legate de televizor devin inradacinate, este mai dificil sa dezveti copiii. Deci cat sunt prescolari, este o perioada buna sa incepi sa dezvolti obiceiuri sanatoase pentru copilul tau in ceea ce priveste televizorul.

Alternative pentru copilul tau

Prescolarul tau ar trebui sa isi petreaca majoritatea timpului jucandu-se, invatand si interactionand cu tine si alti oameni. Dar cand esti ocupat, incearca sa ii ocupi timpul cu o alta activitate, in afara de televizor.

Cand este posibil, implica-ti copilul in sarcinile pe care le ai de facut. Cu o matura mica, el poate matura o parte a camerei pe care o maturi tu. Te poate ajuta sa stergi praful sau poate aspira cu un aspirator de jucarie. Daca vrea sa stea cu tine cat gatesti, poate invata denumirile si culorile mancarurilor. Sau da-i niste sarcini simple de facut, cum ar fi sa adauge si sa amestece ingredientele.

Fa un cos cu activitatile speciale ale copilului. Umple-l cu lucruri care iti vor tine copilul ocupat o perioada: carti, puzzle-uri si jucarii. Tine cosul ascuns intr-un sifonier si scoate-l doar cand ai cu adevarat nevoie de el. Asta iti va tine copilul interesat o perioada mai lunga de timp.

Pune un CD. Cumpara o caseta sau un CD cu povesti citite cu voce tare pentru a-l pune pe micut sa asculte cat esti ocupat. Sau inregistreaza-te pe tine citind povestea preferata a copilului. Aceasta activitate iti ajuta copilul sa isi dezvolte abilitatile de ascultare.

Controleaza timpul petrecut in fata televizorului

Fii destept cand vine vorba de timpul petrecut de prescolar singur in fata televizorului. Daca trebuie sa folosesti televizorul ca o dadaca temporara, fii constient de cat timp va sta copilul tau acolo. Alege programe educationale si calme, sau un video cu dansuri si cantece.

Evita capcana reclamelor

Copiii vad aproximativ 40.000 de reclame in fiecare an. Evita expunerea la reclame alegand un canal fara reclame sau video-uri educationale in loc de canalele comerciale. Foarte multe dintre reclamele difuzate aduc in centrul atentiei copiilor tai mancarea nesanatoasa.

Uita-te la televizor cu el

Mai intai, gaseste un canal adecvat varstei copilului tau sau un DVD, apoi aseazati-va impreuna si bucurati-va. Pe aceasta cale, uitatul la televizor devine un eveniment. Rezista impulsului de a schimba canalele cand se sfarseste emisiunea. In schimb, inchide televizorul si faceti ceva mai activ.

Spune-i de ce ai inchis televizorul

Ai putea spune „Voi inchide televizorul din cauza ca imi distrage atentia”  sau „am urmarit suficiente emisiuni momentan””. Explicatia evidentiaza valorile familiei si iti explica actiunile. Dar fii sigur sa ii dai un avertisment copilului in legatura cu cate emisiuni are voie sa urmareasca chiar inainte de a incepe sa  va uitati. Copiii trebuie sa stie la ce sa astepte.

Foloseste televizorul pentru a incuraja activitatea

Daca esti ingrijorat ca prescolarul tau nu face suficiente exercitii, ia in considerare sa pui un DVD cu exercitii fizice sau sa pui un sistem de joc care incurajeaza jucatorii sa se ridice si sa se miste in timpul jocului. Dar fa exercitiile cu copilul tau. La varsta asta, singura modalitate prin care vor raspunde este daca vei face si tu exercitiile cu ei.

Da exemplul potrivit

Daca vrei ca prescolarul tau sa nu se uite prea mult la televizor, atunci nici tu nu ar trebui sa faci asta. Scoate televizorul din dormitorul tau si al lor. Evita sa il deschizi imediat cum intri pe usa sau sa il lasi deschis cand copiii tai nu se uita. Inchide televizorul in timpul meselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *