Sari la conținut
Prima pagină » Istoria telefoanelor mobile

Istoria telefoanelor mobile

Desi majoritatea dintre noi consideram ca nu am putea trai fara telefoanele noastre mobile, acestea nu exista cu adevarat de foarte mult timp. De fapt, telefoanele mobile asa cum le cunoastem astazi au aparut in ultimii 20 de ani.

Cand au fost inventate telefoanele mobile?

Telefoanele mobile, in special smartphone-urile care au devenit insotitorii nostri inseparabili astazi, sunt relativ noi. Cu toate acestea, istoria telefoanelor mobile se intoarce in 1908 cand a fost emis un brevet american in Kentucky pentru un telefon fara fir. Telefoanele mobile au fost inventate inca din anii ’40, cand inginerii care lucrau la AT&T au dezvoltat celule pentru statiile de telefonie mobila.

Motorola, la 3 aprilie 1973, a fost prima companie care a produs in masa primul telefon mobil portabil. Aceste telefoane mobile timpurii sunt adesea denumite telefoane mobile 0G sau telefoane mobile din generatia zero. Majoritatea telefoanelor se bazeaza astazi pe tehnologia mobila 3G sau 4G.

IPhone-ul este un smartphone realizat de Apple care combina un computer, iPod , o camera digitala si un telefon mobil intr-un singur dispozitiv cu o interfata cu ecran tactil. IPhone ruleaza sistemul de operare iOS ( OS ), iar din 2017, existau 2,2 milioane de aplicatii disponibile pentru acesta prin intermediul Apple App Store, potrivit Statista. Fostul CEO Apple, Steve Jobs, a prezentat iPhone-ul publicului pe 9 ianuarie 2007, la conferinta Macworld 2007 din San Francisco. A iesit la vanzare pe 29 iunie din acel an.

Modele iPhone

Apple lanseaza regulat noi modele de iPhone, introducand noi functii si modificari de design. Incepand cu 2017, cea mai noua versiune a fost iPhone X (pronuntat iPhone 10), care a eliminat butonul traditional Home in favoarea unei interfete cu ecran tactil complet.

iPhone

IPhone-ul din prima generatie a fost extrem de subtire (doar 11,6 mm grosime), dar mai lat si mai lung decat multe dispozitive comparabile. Zona de afisare era un ecran lat de 3,5 inci cu o interfata multitouch si rezolutie neobisnuit de inalta (160 pixeli pe inch). Spre deosebire de majoritatea altor smartphone-uri din acea vreme, iPhone nu a folosit o tastatura hardware sau un stylus . In schimb, un utilizator s-a bazat pe mai multe apasari si gliseaza pentru a naviga prin iPhone OS 1.0, o versiune mobila a sistemului OS X pentru Apple pentru computere Mac. La fel ca iPod-ul, iPhone-ul a sincronizat datele cu computerul personal al utilizatorului printr-un port USB, folosind Apple iTunes ca software client.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *