Imprimarea 3D sau fabricarea de aditivi este un proces de realizare a unor obiecte solide tridimensionale dintr-un fisier digital. Crearea unui obiect tiparit 3D se realizeaza folosind procese aditive. Intr-un proces aditiv un obiect este creat prin stabilirea unor straturi succesive de material pana la crearea obiectului. Imprimarea 3D este opusa productiei subtractive, in care decupeaza o bucata de metal sau plastic, de exemplu, o masina de frezat.
Tipuri de imprimante
Imprimantele 3D din rasina sunt inovatii ale tehnologiei care avanseaza pe zi ce trece. Acestea produc imprimeuri incredibil de precise, ofera o mare varietate de materiale si sunt relativ rapide. Aceste masini de precizie ajungeau la costuri exorbitante pana acum ceva timp, dar in ultimii ani, imprimantele 3D din rasina au devenit relativ ieftine. Imprimarea 3D din rasina este cunoscuta pentru capacitatea sa mare de a realiza piese foarte dragute, extrem de detaliate, totul datorita unei tehnologii numite polimerizare in cuve, care este mai complexa decat modelarea cu depunere condensata (FDM), cea mai comuna tehnologie de printare 3D.
Polimerizarea foloseste un fotopolimer sub forma unui fluid vascos, rasina si o sursa de lumina pentru a atenua rasina si, prin urmare, pentru a construi partile dorite. Exista doua tipuri principale de tehnologie de polimerizare: stereolitografie sau SLA si procesare digitala a luminii (DLP). Diferenta principala dintre cele doua este sursa de lumina folosita pentru a atenua rasina si pentru a produce o parte dorita. Inainte de a intra in detalii despre modul in care functioneaza „imprimantele 3D din rasina UV” si tehnologia din spatele lor, ar trebui sa spunem mai intai ca „imprimanta 3D din rasina UV” nu este un termen adecvat, in ciuda cautarii deseori pe web. Termenul potrivit pentru imprimantele 3D care realizeaza rasina este pur si simplu „imprimanta 3D cu rasina”. Intr-adevar, imprimantele 3D DLP nici macar nu folosesc lumina UV.
Industria tiparirii 3D
Adoptarea tiparirii 3D a atins masa critica, deoarece cei care inca nu au integrat fabricatia de aditivi undeva in lantul lor de furnizare sunt acum parte dintr-o minoritate, care cotinua sa scada succesiv.
Exemple de imprimare 3D
Imprimarea 3D cuprinde multe forme de tehnologii si materiale, deoarece imprimarea 3D este utilizata in aproape toate industriile posibile. Este important sa o vedem ca un grup de industrii diverse, cu o multitudine de aplicatii diferite.
Cateva exemple:
- produse dentare;
- ochelari;
- modele de arhitectura si machete.