Ni se întâmplă tuturor, ne luăm un telefon nou, cel puțin un an se mișcă super rapid și apoi, dintr-o dată, parcă viteza aia scade cu cel puțin 50%. Ei bine, dacă te-ai întrebat vreodată de ce se întâmplă asta ai nimerit articolul potrivit.
În continuare voi prezenta câteva dintre lucrurile care afectează viteza unui telefon și voi propune și câteva rezolvări.
Ca recomandări generale trebuie să instalezi cât mai puține aplicații, să faci curat în fotografii vechi, să folosești funcția clear cache și să fii atent ca starea bateriei să fie una bună.
Aplicațiile
De fiecare dată când o aplicație primește un update va ocupa mai mult spațiu și va folosi mai multe resurse pentru a rula noile funcții primite.
Deși rezolvarea ar putea fi una simplă, adică oprirea update-urilor, aceasta nu este recomandată deoarece s-ar putea să ai nevoie de noile funcții adăugate, dar și de update-uri de securitate. De asemenea, de obicei, update-urile vin și cu rezolvări ale diferitelor probleme.
Ca alternativă poți ține în telefon cât mai puține aplicații și să folosești variante mai light ale acestora. De exemplu, în Google Play Store există varianta Facebook Lite pentru telefoanele mai lente.
Noile sisteme de operare
De fiecare dată când apare un sistem de operare nou acesta va fi testat cu flagship-urile aflate în acel moment pe piață. În alte cuvinte, dacă telefonul tău este mai vechi de 3-4 ani s-ar putea ca noul sistem de operare să fie puțin prea mult pentru el
Aici nici nu putem vorbi de vreo tehnică de marketing sau ceva de genul pentru că nevoia de a crea noi tehnologii și aplicații este dată de consumatori care vor ca telefoanele lor să facă lucruri din ce în ce mai wow. Pentru ca acestea să devină realitate avem nevoie de aplicații și sisteme de operare din ce în ce mai complexe. Iar pentru ca acestea să ruleze fără probleme au nevoie de componente hardware cât mai performante.
Ca și în cazul aplicației, să oprești aceste update-uri nu este recomandat din cauza îmbunătățirilor pe partea de securitate, dar producătorii de telefoane mobile vor limita la un moment dat update-urile pentru modelele vechi.
Fotografiile și clipurile video
Spațiul liber din telefonul tău îi oferă acestuia un plus de viteză. Cel mai adesea, utilizatorii, ajung să aibă mii sau chiar zeci de mii de fotografii și clipuri video în telefon, lucru care îl vor încetini.
Soluția este simplă. Poți face curat în fotografiile vechi și să le păstrezi pe cele importante/reușite, să le transferi în calculator sau să le urci pe cloud.
Cache și fișierele temporare
Pentru a nu încărca de fiecare dată anumite poze sau fișiere de pe diferite site-uri, telefonul tău va face o copie temporară a acestora.
Soluția este să intrii în setări și să golești memoria cache și să ștergi fișierele temporare din când în când. Eu fac asta de obicei când știu că mă așteaptă o zi grea și vreau să îmi țină bateria telefonului până noaptea târziu.
Procesul pe care îl urmez arată cam așa: dau un restart telefonului, golesc memoria cache și șterg fișierele temporare și apoi îl las la încărcat cât mă pregătesc să plec de acasă dimineața.
Bateria
Bateria devine din ce în ce mai slabă și va începe să se incălzeazcă încercând să țină pasul cu telefonul. Prin urmare, și anumite componente hardware se vor încălzi și nu vor mai funcționa cum trebuie.
Soluția este ca o dată la 2-3 ani să schimbi bateria telefonului cu una nouă. La un service autorizat vei avea și garanție.