Prima pagină » Cum arata cutitul perfect pentru un bucatar

Cum arata cutitul perfect pentru un bucatar

Atunci cand vorbim despre cutitul bucatarului profesional, ne gandim, in general, la un cutit mare, cu care acesta taie absolut orice. In realitate, un bucatar experimentat foloseste mai multe tipuri de cutite, alese dupa caracteristici bine stabilite si, desigur, de calitate superioara. Aceste cutite sunt realizate diferit de cutitele de serie si au o “anatomie” precisa. 

Sa vedem care este anatomia cutitului:

1. Manerul: Un maner bun este unul care se simte confortabil si sigur atunci cand este tinut in mana. Nu trebuie sa strangeti cu putere pentru a tine cutitul si nu trebuie sa devin alunecos atunci cand este umed. Pe partea inferioara a acestuia trebuie sa existe suficient spatiu pentru a nu va atinge incheietura in timp ce tocati. Manerele unor cutite au matrite sau un spatiu anume pentru a facilita prinderea. Acestea functioneaza pentru unii oameni. Pentru altii, aceste spatii ofera o prindere nefireasca si fac ca cutitul sa fie greu de tinut in unghiuri incomode, cum ar fi atunci cand feliati un piept de pui sau ciopliti un pepene.

Bolsterul: Este portiunea groasa de metal unde se intalnesc lama si manerul. Bolsterul poate adauga rezistenta si stabilitate unui cutit, precum si poate actiona ca o protectie pentru degetul mainii atunci cand cutitul este strans. Unele cutite forjate au doar un bolster partial, care nu se extinde pana la calcaiul lamei, iar unele cutite, in special cele in stil japonez, nu au niciun fel de zona de prindere. Un avantaj al cutitelor cu bolster este ca puteti ascuti intreaga lungime a lamei.

Calcaiul: Cu exceptia cazului in care este un cutit in stil japonez, calcaiul este partea cea mai lata si cea mai groasa a marginii. Este destinat pentru sarcini care necesita forta, cum ar fi taierea tendoanelor de pasari de curte. Calcaiul nu ar trebui sa opreasca brusc miscarea de balansare. 

Coloana vertebrala: Aceasta este portiunea superioara a lamei si are de obicei margini patrate. Retineti daca marginile se simt slefuite sau ascutite si aspre, ceea ce va poate irita mana cand strangeti cutitul. De asemenea, coloana vertebrala trebuie sa se contureze la varf. De ce? Cu un varf prea gros se va lucra greu.

Lama: Cutitul unui bucatar bun trebuie sa fie ascutit chiar din cutie. Pentru a evalua calitatea, incercati sa taiati o foaie de hartie. Un cutit cu adevarat ascutit va face o taietura curata si rapida. Retineti si linia lamei. O curba blanda de la varf pana la calcai poate ajuta cutitul sa se balanseze usor inainte si inapoi in timpul taierii si tocarii.

Aceasta este anatomia unui cutit pentru profesionisti. Orice bucatar trebuie sa cunoasca toate aceste detalii, alaturi de marimea cutitului, materialul din care este realizat si greutate, aceste detalii sunt foarte importante pentru achiztiona cutitul perfect. Cutitul este o prelungire a maini bucatarului, este instrumentul cel mai important cu care acesta lucreaza. Fara un cutit bun, un bucatar profesionist nu va putea opera rapid si nici cu indemanare. De aceea, cand lucrati ca un profesionist, alegeti cutite speciale, achizitionate din magazine specializate pentru bucatari. Doar asa succesul este garantat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *