Daca vrei sa lucrezi ca web designer, trebuie sa stii ca web design-ul este un camp multidisciplinar care necesita creativitate, pasiune, cunoasterea celor mai noi tehnologii, rabdare, dorinta de a invata ceva nou in fiecare zi si multe altele pe care le voi detalia in continuare.
Cu ce se ocupa un web designer
Continutul
Aici ma refer la forma si organizarea continutului unui site. Poate varia de la felul in care este scris textul la cum este organizat, prezentat si structurat intregul continut (text, imagini, video, etc.). Toate acestea se pot realiza folosind o tehnologie de markup (ex: HTML)
Elementele vizuale
Ele alcatuiesc layout-ul site-ului care este creat de obicei folosind HTML, CSS, Photoshop – alte programe de editare grafica – sau chiar Flash. Multe layout-uri includ elemente grafice, folosite pentru decor sau navigare.
Aspectul vizual al unui site este cel mai evident, dar nu este nici singurul, nici cel mai important aspect al web design-ului.
Tehnologia
Nu ma refer la tehnologii ca HTML sau CSS (tehnologii care stau la baza web design-ului) ci la diferite aspecte ce privesc interactiunea elementelor unui site, in special a celor dezvoltate folosind tehnici de programare. Astfel de elemente pot fi scripturi client-side, aplicatii server-side, etc.
Performanta
Viteza de incarcare, posibilele erori sau situatii in care acestea pot aparea, arhitectura retelelor, software-ul si hardware-ul folosit, toate acestea afecteaza performantele unui site.
De ex: Daca trebuie sa faci un site pentru intranetul companiei si reteaua interna este suprasolicitata, nu este o idee foarte buna ca prima pagina a site-ului sa aiba 20MB.
Scopul
As putea spune ca este cea mai importanta parte a web designului. El reprezinta motivul pentru care site-ul exista (sau va exista).
Adesea, scopul este unul economic si trebuie luat in considerare de fiecare data cand iei o decizie ce implica celelalte parti ale web designului.
Bineinteles, implicarea celor 5 parti difera in functie de tipul site-ului. La un site personal nu conteaza aspectul economic atat de mult ca si in cazul unui magazin virtual. Un site pentru intranet nu trebuie sa fie la fel de atragator ca si un site destinat promovarii unui film.
Ce trebuie sa inveti
Cand incepi sa inveti web design, trebuie sa ai in vedere ca este o activitate foarte flexibila si ca sunt foarte multe metode pentru a atinge un scop anume.
Iti recomand sa incepi cu HTML, CSS, Javascript, Photoshop, Flash si Actionscript; desi sunt si alte alternative pentru Photoshop, iti garantez ca este de departe cea mai buna alegere.
Pe langa cele de mai sus, este excelent daca ai notiuni elementare de programare si proiectare a bazelor de date. Toate acestea te vor ajuta sa ai o imagine de ansamblu mai buna.
Pe langa tutoriale sau carti, iti recomand sa faci si cursuri de web design pentru ca foarte putine persoane reusesc sa obtina un job bun ca web designer daca nu au o certificare in domeniu. Asta nu inseamna ca nu poti ajunge sa lucrezi ca web designer si fara o facultate din domeniul IT, dar trebuie sa cunosti foarte bine tehnologiile care au legatura cu web design-ul, cateva aplicatii necesare realizarii elementelor grafice si sa ai un portofoliu foarte bun.