Sari la conținut
Prima pagină » Ce este un termostat și la ce este util

Ce este un termostat și la ce este util

Un termostat este principala unitate de control pentru sistemele de climatizare din cladiri. Regleaza temperatura interioara si ofera un confort formidabil. De exemplu, cand in interior aerul este prea rece, termostatele pornesc si regleaza sistemele de incalzire pentru a incalzi rapid camerele. Cand temperaturile ating nivelurile dorite, opresc incalzirea pentru a evita incalzirea excesiva.

Cand ar trebui sa folositi un termostat?

Termostatele moderne exista in jurul secolului al XIX-lea si sunt echipate in locuinte cu sisteme de racire si incalzire centrala. Acestea trebuie utilizate pentru a optimiza temperatura in vedere obtinerii confortului, precum si pentru economiile de energie. Sunt proiectate sa functioneze continuu.

Cum functioneaza termostatele?

Termostatele permit aparaturilor sa trimita aer rece sau cald in intreaga incapere prin simpla apasare a unui buton sau cu ajutorul unui senzor. Termostatele variaza in functie de comenzi, caracteristici, aparente si interfete, dar toate controleaza temperatura locuintei, detectand si reactionand la conditiile de mediu prin mecanisme de racire sau incalzire. Termostatele electronice moderne folosesc senzori digitali inteligenti pentru a determina temperatura si includ functii precum setari programabile si WiFi. Termostatele mai vechi, adesea numite termostate electromecanice, folosesc o bobina bi-metalica care se extinde sau se contracta ca schimbari de temperatura, determinand miscarea bobinei sau benzii.

Diferite tipuri de termostate

Termostate neprogramabile

S-ar putea sa fie greu de crezut ca companiile mai produc termostate care nu pot fi programate, dar sunt inca destul de populare. Acestea sunt adesea denumite termostate manuale si sunt optiunile de baza atunci cand vine vorba de alegerea unui termostat.

Acest tip de termostat permite utilizatorilor sa controleze racirea si incalzirea unei centrale, sa stabileasca temperatura unui aparat de aer conditionat. Functiile suplimentare pot varia. Unele sunt dotate cu functii utile precum afisaje digitale, iluminare de fundal sau ecrane tactile.

Termostate programabile

Daca racirea sau incalzirea locuintei dvs. reprezinta o parte semnificativa din costurile de energie, poate doriti sa va cumparati un termostat programabil. Acest tip de termostat regleaza automat temperaturile pe baza setarilor programate. Va permite sa setati un program pentru sistemul dvs. de climatizare, oferind racire sau incalzire doar atunci cand este nevoie, ceea ce poate economisi atat energia, cat si banii.

Principalele avantaje pentru acest tip de termostat sunt personalizarea si eficienta. Cu termostatele programabile, puteti, in general, sa setati un program de temperatura pentru fiecare zi a saptamanii. Acest lucru inlatura povara setarii manuale. Pe masura ce efectuati setarile, un termostat programabil va regla temperatura in incapere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *