Sari la conținut
Prima pagină » Ce este bokeh-ul si cum obtii efectul

Ce este bokeh-ul si cum obtii efectul

Bokeh-ul nu este un efect al camerei foto, el este dat de obiectiv si constructia sa optica, iar ca sa obtii un bokeh frumos, placut va trebui sa tii cont de cateva lucruri.

Primul lucru este calitatea lentilelor si diafragma maxima pe care acestea ti-o ofera. Diafragma este data de numarul f (un numar mic inseamna o deschidere mai mare a diafragmei). Ca sa nu folosesc termeni tehnici si sa ma fac inteles o sa spun ca un obiectiv cu f/1,8 face ca tot ce nu este in zona de focus sa apara mult mai incetosat si mai cremos decat va aparea la un obiectiv f/3,5 in aceleasi conditii de fotografiere, efectul bokeh. Poti obtine un efect bokeh la fel ca al unui obiectiv f/1,8 si cu un obiectiv care are numarul f/3,5 sau f/4, dar in acest caz, va trebui sa maresti considerabil distanta dintre subiect si fundal si sa folosesti la maxim zoom-ul , iar acesta era al doilea lucru important de care trebuie sa tii cont cand doresti un efect bokeh placut.

Adica? Adica atunci cand iti pozezi iubita intr-un parc sau copilul pe malul marii sau orice altceva fotografiezi, daca doresti un bokeh frumos atunci nu-ti lipi iubita de gard sau de copacii din spate (decat daca-ti doresti asta), ci pastreaza o distanta. Si astfel tot ce va fi in spatele ei va fi in afara focusului si drept urmare va avea un efect de bokeh. Cat de frumos? Depinde doar de tine si de cum iti alegi cadrul.

Altfel spus, daca folosesti sa zicem un obiectiv de 50mm, apropie-te cat de mult iti va permite obiectivul de subiect si in acelasi timp indeparteaza subiectul de fundal pana cand ajungi sa ai bokeh-ul dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *