Sari la conținut
Prima pagină » Beneficiile unui dezumidificator electric pentru locuința ta

Beneficiile unui dezumidificator electric pentru locuința ta

Calitatea aerului este un factor important pentru sănătatea noastră. Știm, desigur, că poluarea aerului este una dintre cauzele multor probleme de sănătate, la fel stau lucrurile și cu aerul încărcat din interiorul locuinței. Putem să controlăm totuși calitatea acestuia instalând un aparat care să-l curețe, așa cum este dezumidificatorul electric.

De ce să alegi un asemenea dispozitiv când pe piață există variante mult mai ieftine? Ei bine, investiția într-un dezumidificator electric este de fapt una în confortul și sănătatea ta și te scutește de cheltuieli ulterioare mult mai mari la aceste capitole.

Cu toate ofertele de pe piață pentru cele mai ingenioase electrocasnice, ai crede că nu e chiar atât de util și că te poți lipsi de un asemenea aparat, dar e bine să te documentezi înainte să tragi concluzii. Vei descoperi că e chiar aparatul de care ai nevoie și merită să-l cumperi. Dacă ai nevoie de o sumă de bani cu care să-ți completezi bugetul, poți solicita un împrumut online rapid. Investiția în confortul locuinței tale e mereu o idee bună.

Cum îți dai seama că trebuie să iei măsuri?

În primul rând, trebuie să știi că valoarea cea mai potrivită pentru umiditatea relativă din locuință este de 40-60%. Valorile sub și peste acest indice vor cauza probleme pe termen scurt și lung, atât sănătății tale cât și bunurilor din locuința ta. Ca să știi mereu care este valoarea umidității în locuință, poți folosi un higrostat.

De ce trebuie măsurat și ținut sub control nivelul de umiditate din locuință? Pentru că aerul umed conduce la multiplicarea virusurilor, bacteriilor, mucegaiurilor, igrasiei și acarienilor. Când aerul devine apăsător sau irespirabil în locuință, apar și probleme de sănătate (astm, alergii), parchetul se umflă, mobila se strică, lemnul începe să putrezească, apar insecte în locuință (în special musculițe), iar unele echipamente electronice încep să nu mai funcționeze la fel de bine de fiecare dată.

Cele mai multe dezumidificatoare electrice au un higrostat în componența lor, care măsoară constant nivelul de umiditate, și vor absorbi umiditatea din aer atât cât este sănătos, fără a-l usca. Vei vedea în timp real când dezumidificatorul și-a făcut treaba și îl poți opri.

În ce situații este de folos un dezumidificator?

Pe de altă parte, un dezumidificator te ajută și în moduri în care poate nu te așteptai. Știai că unele modele au și funcție de uscare a rufelor? Trebuie doar să plasezi aparatul lângă rufele întinse, acesta va absorbi apa și o va colecta într-un recipient.

De asemenea, este indicat ca dezumidificatorul să fie folosit vara. Aerul cald este mai umed decât aerul rece, iar dacă reduci umiditatea, reduci și senzația de sufocare din zilele de vară. În plus, aerul condiționat va funcționa mai bine și va răci mai rapid încăperea.

Alte situații în care un dezumidificator te ajută cu succes să menții un nivel de umiditate optim în locuință sunt: atunci când ai un acvariu descoperit, dacă locuiești într-un apartament în care nu te bucuri de multă lumină solară și în care umezeala este o problemă permanentă sau dacă, din nefericire, ai avut parte de o inundație în apartament sau la subsolul blocului, ori dacă imobilul în care locuiești are izolație de proastă calitate.

Ce faci cu apa colectată în dezumidificator?

În niciun caz apa colectată nu poate fi consumată de către oameni sau animale! Nu poate fi folosită ca apă potabilă deoarece este apă distilată ce conține microorganismele colectate din aer. Unele surse menționează că aceasta poate fi utilizată pentru fierul de călcat ori pentru a uda plantele, însă manualul de instrucțiuni al aparatului tău îți va indica dacă o poți utiliza în acest sens.

Decizia finală: cum alegi dezumidificatorul?

Sunt mai multe criterii după care să faci alegerea, iar acestea sunt: capacitatea de absorbție în litri/zi, tipul aparatului (cu condensare/prin absorbție), capacitatea rezervorului, nivelul de zgomot și suprafața de acoperire. Dacă nu ai în vedere aceste criterii, riști să plătești o sumă importantă de bani pe un aparat care nu poate să facă față cerințelor tale.

De asemenea, mai este un criteriu după care mulți cumpărători se ghidează, și anume prețul. Deși nu sunt echipamente ieftine, dezumidificatoarele electrice pot fi o necesitate în anumite cazuri. Pe de altă parte, nici nu trebuie să rămâi fără economii ori să iei din bugetul pentru alte cheltuieli importante. O variantă de a-l achita este printr-un împrumut cu rate pe care ți le poți permite.

Pașii pentru a face achiziția cât mai ușoară și rapidă sunt: decide modelul de aparat de care ai nevoie, alege o instituție de creditare și folosește opțiunea de simulator credit nevoi personale pentru a calcula perioada creditului și ratele săptămânale sau lunare pe care ți le permiți.

Dacă nu dorești să faci această investiție, fă o listă cu alte cheltuieli care pot apărea, mai ales dacă suferi de alergii. Problemele de sănătate ajung să te coste timp și bani pentru vizitele la medic, medicamente și disconfort fizic. Mucegaiul și igrasia înseamnă timp pentru renovări, materiale de zugrăvit, probleme de sănătate, aspect inestetic al locuinței. Mobila deteriorată înseamnă bani în plus pentru înlocuirea ei.

Cu puțină planificare și cu alegerile potrivite, poți scăpa însă de disconfortul pe care ți-l cauzează umiditatea prea mare din locuință. Alege înțelept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *