Sari la conținut
Prima pagină » 6 pași pentru o reconversie profesională de succes

6 pași pentru o reconversie profesională de succes

Vrei să-ți schimbi cariera? Mulți oameni ezită să facă acest pas din diverse motive. De exemplu, multora le este frică să abandoneze ceea ce știu deja și să o ia din nou de la zero.
Pe de altă parte, există oameni care ezită să facă această schimbare din lipsă de bani. Cu toate acestea, având în vedere că poți solicita oricând un credit de nevoi personale, acest lucru nu trebuie să reprezinte un impediment.
Iată, așadar, câțiva pași pentru o reconversie profesională de succes:
Pasul 1: Asigură-te că ești pregătit să-ți schimbi cariera
S-ar putea să te simți blocat sau neîmplinit la actualul loc de muncă, dar asta nu înseamnă neapărat că o schimbare în carieră este o mișcare bună. Deoarece schimbarea carierei va avea probabil un impact major asupra vieții tale, trebuie să te gândești bine la asta înainte de a o pune în aplicare. Ia în considerare câteva aspecte precum:

  • Schimbarea jobului
    Dacă ești frustrat și cauți o nouă provocare, identifică mai multe semne că este timpul să-ți schimbi jobul actual, nu neapărat cariera. Poți căuta o poziție similară la o altă firmă sau un loc de muncă ușor diferit la aceeași firmă. Dacă nimic nu se schimbă, încearcă să faci alte schimbări.
  • Schimbarea sectorului de activitate
    Schimbarea sectorului de activitate, păstrând aceeași fișă a postului poate fi o idee inteligentă pentru a ieși din rutină. De exemplu, job-ul de programator într-o companie oarecare va fi probabil diferit de cel de programator într-o companie mare de IT.
    Schimbarea sectorului de activitate te poate ajuta să ieși dintr-un mediu de care te-ai plictisit pentru a păși într-unul care te motivează să prosperi.
  • Luarea unei pauze
    Luarea unei pauze prelungite de la locul de muncă actual poate fi o modalitate utilă de a o lua de la început. Așa cum uneori trebuie să repornești computerul, din când în când trebuie să apeși butonul tău de resetare.
    Poate că o vacanță prelungită te va ajuta să te odihnești, iar odată ce ți-ai reîncărcat bateriile, îți vei dori să o iei de la capăt. Dar dacă niciuna dintre acestea nu funcționează, schimbarea carierei ar putea fi exact ceea ce ai nevoie.
    Pasul 2: Învață ceva nou
    În unele cazuri, îți poți folosi cunoștințele într-un alt sector. De exemplu, un specialist cu 10 ani de experiență în marketing nu va avea probabil prea multe dificultăți în a obține un job în resurse umane.
    Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care doresc să-și schimbe cariera, vor să-și caute un loc de muncă într-un domeniu complet diferit. De exemplu, este posibil să ai o diplomă în Drept, dar să consideri că cea mai potrivită mișcare este obținerea unui job în programare.
    Dacă ai un loc de muncă similar, va trebui să înveți lucruri noi. Acum, dacă gândul de a urma o nouă facultate îți dă fiori, avem o veste bună. Există multe cursuri atât online, cât și offline la care poți participa pentru a dobândi cunoștințele necesare pentru un job nou. Sunt cursuri ce se desfășoară pe parcursul a câtorva săptămâni.
    Pasul 3: Acumulează experiență implicându-te în proiecte personale și în muncă de voluntariat
    Învățarea unor lucruri noi va fi doar primul pas. Dacă deja ai puțină experiență, probabil nu-ți vei dori să o iei de la capăt cu un job entry-level. Este posibil să-ți valorifici experiența în alte domenii, dar va trebui, de asemenea, să ai o anumită experiență în noul domeniul de activitate.
    Dacă faci un curs de programare, de exemplu, poate vei dori să-ți faci un portofoliu cu site-urile pe care le-ai realizat. Ia în considerare crearea câtorva proiecte personale sau de voluntariat.
    Pasul 4: Ia în considerare pornirea unei afaceri
    Schimbarea carierei nu înseamnă întotdeauna căutarea unui alt loc de muncă și nevoia de-a o lua de la capăt în altă companie. Așa cum fac mulți oameni în zilele noastre, îți poți deschide propria afacere sau poți oferi servicii în regim de freelance.
    În acest fel, nu trebuie să-ți demonstrezi experiența într-un proces de recrutare, ci trebuie doar să demonstrezi că ai abilitățile de care au nevoie potențialii tăi clienți.
    Pasul 5: Fă pași mici
    Trecerea de la o carieră la alta va fi o schimbare majoră nu numai profesional, ci și personal. Acesta este motivul pentru care te sfătuim să nu te grăbești. Fă totul treptat.
    Acest lucru îți va oferi ceva timp pentru a face tranziția confortabilă. Și, deși ți-am recomandat începerea unei afaceri ca una dintre modalitățile de a o lua pe un alt drum, nu trebuie neapărat să renunți la locul de muncă.
    Îți poți crea afacerea proprie și să continui să mergi la serviciu în același timp. Așa vei economisi destui bani și, cel mai important, vei acumula suficientă experiență în noul sector de activitate.
    Pasul 6: Găsește-ți un mentor
    Un mentor bun este o persoană care a avut succes în domeniul în care tu te-ai hotărât să activezi și care te poate îndruma în carieră. Un mentor bun este un ghid care te ajută să prinzi viteză.
    Pentru că schimbarea carierei poate fi o tranziție majoră atât în viața profesională, cât și în cea personală, cu un mentor bun alături, tranziția poate părea mai ușoară.
    Și desigur, uneori, schimbările costă bani. Dar pentru aceste cazuri există soluții. Poți, de exemplu, să soliciți un credit rapid. Folosește un simulator credit nevoi personale, pe care îl găsești de regulă pe site-urile instituțiilor care oferă astfel de credite, pentru a-ți oferi un calcul estimativ al împrumutului. Simulatorul îți permite să afli care este valoarea orientativă a ratei săptămânale sau lunare, în funcție de suma pe care vrei să o împrumuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *