A trecut o saptamana de cand am un Xiaomi Mi A1. Pana cand se intoarce Nexus 6P din service, va fi telefonul meu principal. Poate si dupa aia.
De comparat, o sa-l compar tot cu Nexus 6P, pentru ca le-am folosit alternativ pe amandoua timp de cateva zile.
Aspect si constructie
Singura nemultumire legata de constructie este data de faptul ca, atunci cand treci cu degetul prin zona difuzorului, portului USB Type-C si a mufei jack, se simte ca agata putin. In rest, nimic de reprosat.
La pretul asta, aspectul si calitatea materialelor sunt la cel mai inalt nivel. Frumos, placut la atingere, spate din aluminiu, cititor pentru amprente integrat asa cum trebuie.
De exemplu, mie mi se pare o prostie sa pui cititorul aproape de camera, asa cum este la Galaxy Note 8.
E greu de crezut ca geamul de la camera/camere nu va avea mereu urme de amprente.
Performante
In Asphalt 8 se misca decent, fara sa agate. In AnTuTu scoate 63.000 de puncte. Aplicatiile sunt rulate fluent. Comparat cu Nexus 6P, la utilizarea de zi cu zi, n-am simt nicio diferenta.
La semnal, sta mai slab decat Nexus 6P. Nu cu mult, dar indeajuns ca, in zone cu semnal 4G slab, el sa treaca pe 3G, iar Nexus-ul sa ramana inca pe 4G.
Bine, la chestia asta, Nexus 6P este unul dintre cele mai bune telefoane.
In schimb, cititorul pentru amprente este foarte rapid. Rapid si fara erori. Este peste cel de la Nexus 6P.
In plus, mai stie si de gesturi. Trangi in jos pe el si se deschide bara pentru notificari. O chestie misto, atunci cand vrei sa vezi ce notificare ai primit.
Cand primesti o notificare, in mai putin de o secunda, deblochezi telefonul, tragi de bara si o vezi.
Ecranul
Are luminozitate si contrast, iar albul e alb, insa culori sunt prea reci pentru gustul meu. Dupa cateva zile, m-am mai invatat cu ele, iar un wallpaper simpatic schimba multe.
Camera
Desi in saptamana asta n-am avut nicio zi cu soare, tot mi-am dat seama ca cea mai buna prietena pentru camera este lumina.
In lumina suficienta, camera se bate de la egal la egal cu Nexus 6P. Si daca se bate cu asta, insemna ca are o camera mai mult decat decenta.
Sus este poza facuta cu Xiaomi si jos cu Nexus. Ca sa o mariti, dati click pe poza.
Pe langa optiunea de HDR, in aplicatia pentru camera exista setari pentru saturatie, contrast si claritate. Rezultatul se vede in cele doua imagini de mai jos.
Eu prefer sa activez doar HDR-ul. Cu saturatia si contrastul ma joc si dupa.
In lumina insuficienta, lucrurile se schimba. Deschiderea diafragmei f/2.2 vine cu dezavantajele ei. La aceeasi cantitate de lumina, daca Nexus 6P duce ISO pana la 400, Xiaomi Mi A1 este nevoit sa-l duca la 800 sau chiar mai mult. Asta insemna zgomot mult pe imagine.
Nici macar un stativ, camera pe modul manual, ISO la o valoare mai mica si timpul de expunere mai mare nu duce la rezultate mai bune.
Puteti bifa in setari sa se creasca automat lumina, insa mie nu-mi place ce iese. Imaginile ies mai luminate, dar se pierd culorile.
La acest telefon, cea mai buna solutie pentru poze facute la lumina insuficienta este alegerea HHT (hand held twilight) din optiuni.
HHT lucreaza la fel ca HDR. Numai ca, in loc sa combine mai multe cadre la expuneri diferite, HHT combina 6 cadre la ISO mare.
Pe langa o viteza pentru opturator mai rapida, pozele vor iesi mai luminoase, dar si cu mai mult zgomot in ele. Apoi, prin compararea celor 6 cadre, se va elimina o mare parte din zgomot. Partea buna este ca aceasta comparare se face in mai putin de o secunda.
Mai jos este o poza facuta intr-un loc cu lumina insuficienta. Doar atat cat sa poata focaliza camera. Poza de sus este cu HHT activ, cea de jos nu.
Acum cateva cuvinte despre a doua camera. Aia cu zoom 2X.
In modul auto, zoom-ul optic 2X este degeaba. Ca sa fie folosita a doua camera cu senzorul cu distanta focala de 5.9 mm, trebuie trecut in modul manual si de acolo se alege Lens Tele.
In modul auto, daca alegeti 2X, telefonul face doar zoom digital, ceea ce mi se pare o prostie. Daca tot apas pe pictograma cu 2X, insemna ca vreau zoom optic, nu digital. Zoom digital pot sa fac si eu, direct pe poza.
Tot legat de a doua camera cu zoom optic, aceasta se poate folosi decent doar in conditii de lumina suficienta. Altfel, deschiderea diafragmei f/2.6 intuneca imaginea foarte mult.
Modul portrait, care foloseste ambele camere, mai da rateuri. Mai ales atunci cand subiectul e dificil de izolat fata de fundal.
In imaginea de mai jos se vede mai bine ce vreau sa spun. In jurul frunzelor si prin interiorul lor, firele se vad clar. Normal ar fi ca tot ce se afla la distanta aia sa se vada in ceata.
De cele mai multe ori, modul portrait functioneaza ok, mai ales atunci cand subiectul are forma compacta si poate fi izolat de fundal.
Din pacate, telefonul nu are activat camera2api si nu poate fi activat fara root. Motiv pentru care multe din functiile din Google Camera nu pot fi activate (de exemplu HDR+). La fel, functia de focalizare manuala din Camera Zoom FX nu functioneaza.
Sper ca odata cu un viitor update sa se activeze si camera2api, care va elimina o parte din minusurile de la camera.
La video am gasit ca minusuri lipsa stabilizarii optice, faptul ca nu poti focaliza pe un anumit subiect si ca sunetul nu e clar. La volum mic, se aud ceva interferente pe fundal.
In concluzie, camera este rapida, se comporta mai mult decat decent in conditii cu lumina suficienta, modul portrait este ok in cele mai multe cazuri, zoom-ul optic isi face treaba daca este activat din modul manual si modul HHT elimina mult din zgomotul de la imaginile captate in conditii de iluminare scazuta.
Daca adunam si scadem, este una dintre cele mai bune camere pusa pe un telefon care costa mai putin de 1.000 de lei.
Autonomie
Este domeniul la care Xiaomi Mi A1 sta cel mai bine. Sta de voie 6-7 ore cu ecranul aprins. Cu o baterie de doar 3080 mAh! Daca il folosesc conectat doar la WiFi, prinde 8-9 ore.
Screenshot-ul de mai jos este facut dupa 30 de ore de cand a fost scos de la incarcat. Timp in care am descarcat Asphalt 8 (1,3 GB), l-am jucat cateva minute bune, am testat camera, am testat sunetul, am stat pe Facebook, pe Instagram, am navigat pe internet,am vorbit 53 de minute la telefon si alte chestii pana am ajuns la peste 7 ore de ecran aprins. Si bateria mai avea 11%.
Tot legat de autonomie, asta este primul telefon la care imi permit sa am activ si sa folosesc la greu Google Now/Google Assistant. Aaa si tot primul telefon la care am locatia setata pe mare precizie.
Singurul minus la autonomie este incarcarea bateriei. In specificatii zice ca ar fi rapida, insa incarcarea bateriei de la 0 la 100% se face in 2 ore. Pai asta numai incarcare rapida nu este.
Sunet
Ce sa zic, decent, dar mi-e dor de difuzoarele stereo de pe Nexus 6P. Am testat si cu castile (nu, nu vine cu casti la pachet), pana pe la 10% din volumul maxim se aude un fasait, care apoi dispare (sau este acoperit).
GPS
Scriu separat despre GPS pentru ca Strava este aplicatia pe care eu o folosesc aproape in fiecare zi.
Cu Strava se testeaza cel mai bine GPS-ul unui telefon. Faci un traseu cu bicicleta sau pe jos, apoi te uiti pe harta si vezi traseul. Xiaomi Mi A1 se descurca excelent. Cred ca cel mai bine dintre toate telefoanele pe care le-am avut pana acum.
Soft
Este primul telefon de la Xiaomi cu Android One. Are doar doua aplicatii de la Xiaomi: una pentru feedback si cea pentru portul IR, care, apropo, functioneaza excelent.
Ca fapt divers, mai am un Xiaomi Mi 4c care a venit cu peste 30 de aplicatii instalate. Si care fara root nu se pot dezinstala 🙂
Deocamdata Androidul este la versiunea 7.1.2, dar urmeaza sa sa primeasca Oreo in curand.
Desi sunt fan Nova Launcher, am ales deocamdata sa pastrez interfata cu care a venit, plus mici modificari.
Am gasit un singur minus la soft: aplicatie Google Phone instalata in telefon este la o versiune mai veche. O versiune care nu permite afisarea pozei celui care te suna. Cred ca se rezolva odata cu update-ul la Oreo.
In agenda, pozele sunt afisate.
Diverse
Alte plusuri: memoria interna de 64 GB, blitz-ul dual tone pentru camera, banda ac pentru WiFi, slotul microSD si portul USB Type-C.
Alte minusuri: LED-ul pentru notificari are o singura culoare (alb), sus in bara arata doar 2G, 3G sau 4G (deci nu vezi cand e 3G sau H) si nu are NFC.
Concluzia
Dincolo de plusuri si minusuri, nu cred ca exista acum pe piata un alt telefon care, in aceiasi bani, sa ofere o experienta mai placuta.
La un pret de 999 lei, ai un telefon cu Android fara bloatware, autonomie de exceptie, aspect placut, fluid in comenzi, camera decenta si cu un cititor pentru amprente rapid.